Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A tüdő egészsége előrejelzi, hogy meddig élünk
  2023-11-28 19:52:48, kedd
 
  Talán senki sem szeretné előre tudni, hogy meddig is fog élni. Ez egy olyan adat, amit sokan úgy vélnek, jobb, ha nem tudunk. Azonban a tudomány rohamléptekben fejlődik, így ma már az is megjósolható, hogy adott ember mennyi ideig élhet. A tüdő egészsége ugyanis sok mindent meghatároz, így többek között azt is, hogy mennyi időnk van még hátra.

A kutatókat mindig érdekelte a dolog, hogy mennyi ideig élhet egy-egy ember. Megállapították, hogy például a telomerek hosszúsága nagyon is meghatározó azzal kapcsolatban, hogy mennyi ideig is élhetünk még. Aztán mérték a glutationszintet, mely szerint ha kevés glutation van a szervezetünkben, az is lehet az egyik előrejelzője a várható rövidebb élettartamnak.

Napjainkban pedig úgy vélik a kutatók, hogy a tüdőfunkció is egy faktor lehet, már ami a várható élettartamot illeti. A tüdő egészsége tehát nagyon meghatározó lehet abban, hogy meddig is élünk.

Mit is jelent a tüdőfunkció? Ez nem más, mint a kilégzés és a belégzés sebessége. A tüdőfunkció azt is jelenti, hogy a tüdő mennyire hatékony a vér oxigénnel történő ellátásában. Amennyiben a tüdő kapacitása korlátozott, akkor csak kevesebb oxigén jut a véráramba, a sejtekbe és a szövetekbe, ami sok kellemetlen tünettel jár együtt, például okozhat légszomjat, de ilyenkor az egyén állóképessége is csökken.

A tüdőfunkció csökkenése körülbelül 35 éves korban kezdődik el, és a légzést is nehezebbé teszi. Számos olyan testváltozás következik be, ahogy öregszünk, ami a tüdőkapacitás csökkenését okozza. A tüdőszövet például veszít a rugalmasságából, ami szűkíti a légutakat, emiatt pedig a légzés is nehézkesebbé válik. A bordák csontjai is megváltozhatnak, ami csökkenti a tüdő térfogatát, és ez szintén hatással van a tüdő funkciójára és annak kapacitására. Azonban a dohányzás abbahagyásával és a rendszeres testmozgással fokozható a tüdőkapacitás.

Mivel csökken a tüdő kapacitása, így a szívnek is keményebben kell dolgoznia, ami nemcsak szívrohamot, hanem akár szívelégtelenséget is okozhat. A csökkent tüdőkapacitás más betegségekhez és egészségi problémákhoz is vezethet, például ilyen a kognitív és memóriazavarok, az emésztési és az anyagcserezavar, de gyulladás is kialakulhat a szervezetben, és jelentősen megnő a fertőzésekre való hajlam is.

Egy kutatócsoport megállapította, hogy a csökkent tüdőkapacitás szoros összefüggést mutat a korai halálozással mind a nők, mind a férfiak körében. Egy másik kutatás során szintén azt állapították meg, hogy azok az emberek élhetnek sokkal tovább, akik nagyobb tüdőtérfogattal rendelkeznek, ellentétben azokkal, akiknek csökkent a tüdőkapacitásuk.

A tüdő kapacitása még akkor is csökken az életkorral, ha egyébként nem dohányzunk. Ha viszont dohányzunk vagy olyan betegségünk van, mint a COPD vagy az asztma, akkor a tüdő kapacitása tovább csökken. A tüdő kapacitását csökkentheti még a túlsúly, a levegő szennyezettsége és a passzív dohányzás is.

Ha fokozni szeretnénk a tüdőnk kapacitását, ne dohányozzunk, járjunk ki gyakran a természetbe, fogyjunk le, és nagyon fontos, hogy fogyasszunk D-vitamint. Ugyanis ez a vitamin gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatással rendelkezik. Nemcsak az immunrendszert, hanem a tüdőt is erősíti.
Forrás :Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Címkék: glutationszintet, anyagcserezavar, szennyezettsége, szervezetünkben, megváltozhatnak, tüdőkapacitásuk, megállapították, rugalmasságából, tüdőtérfogattal, memóriazavarok, megállapította, abbahagyásával, rohamléptekben, immunrendszert, tüdőkapacitás, kutatócsoport, betegségekhez, élettartamnak, állóképessége, testmozgással, összefüggést, halálozással, állapították, rendelkeznek, testváltozás, élettartamot, fertőzésekre, problémákhoz, előrejelzője, kapacitására, szervezetben, nehézkesebbé, kapcsolatban, dohányozzunk, csökkentheti, megjósolható, olyan adat, tudomány rohamléptekben, tüdő egészsége, kutatókat mindig, telomerek hosszúsága, egyik előrejelzője, várható rövidebb, faktor lehet, várható élettartamot, belégzés sebessége, tüdő mennyire, tüdő kapacitása, egyén állóképessége, tüdőfunkció csökkenése, tüdőkapacitás csökkenését, tüdőszövet például,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Föld napja április 22  Tehetségtelen gyerek nincs.  Alakot vált...  Aki szeret, annak senki sem id...  Facebookon kaptam  Lábad nyomát megőrzi a föld.  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Minden szülő a lényével nevel.  Föld napja április 22  Az Európai Unió is foglalkozik...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Aki a sorsa útján jár, gyakran...  Gábor Dénes gondolata  Facebookon kaptam Krisztinától  A fenyő nem szép fa, (...)  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 23  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Életművészet  Becsüld meg azt amid van,...  Volt egy...  Ahogy emelkedik a rezgés...  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Vannak arcok  A keserű igazság  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Naplemente  Környezetvédelem  próbáljuk ki az őszinteséget  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Minden gyerek jó.  Palóc Grand Canyon  Amit átélünk,  William Shakespeare idézet  Facebookon kaptam  Emberként automatikusan értéke...  Palóc Grand Canyon  Facebookon kaptam  Szép Ernő - Virágzó akácfák  Két tekintet van  Facebookon kaptam  A Mester kezének érintése  Két tekintet van  Föld napja április 22  Az elfogadásnak...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Minden gyerek jó.  Vannak arcok  Beney Zsuzsa - Sirató  A fenyő nem szép fa, (...)  Az embernek a társa: hiányzik.  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Sirató  Szép estét kedves látogatóimna...  802 esztendeje, 1222. április ...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A végzet az  Facebookon kaptam  Aki szeret, annak senki sem id...  Amit átélünk,  Aki szeret, annak senki sem id...  Ez a jó az alvásban.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ma  Búzaszentelés  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 25  A keserű igazság  Jó éjszakát  Gaál Viktor gondolata  Az elfogadásnak...  Maradék idő  A világnak égető szüksége van ...  Becsüld meg azt amid van,...  Szép estét kedves látogatóimna...  Szent György nap  Az Európai Unió is foglalkozik...  Föld napja április 22  Beney Zsuzsa - Tavasz  Naplemente  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
olyan adat, tudomány rohamléptekben, tüdő egészsége, kutatókat mindig, telomerek hosszúsága, egyik előrejelzője, várható rövidebb, faktor lehet, várható élettartamot, belégzés sebessége, tüdő mennyire, tüdő kapacitása, egyén állóképessége, tüdőfunkció csökkenése, tüdőkapacitás csökkenését, tüdőszövet például, bordák csontjai, tüdő térfogatát, tüdő funkciójára, dohányzás abbahagyásával, rendszeres testmozgással, csökkent tüdőkapacitás, fertőzésekre való, kutatócsoport megállapította, korai halálozással, férfiak körében, másik kutatás, emberek élhetnek, tüdő kapacitását, levegő szennyezettsége, passzív dohányzás, tüdőnk kapacitását, glutationszintet, anyagcserezavar, szennyezettsége, szervezetünkben, megváltozhatnak, tüdőkapacitásuk, megállapították, rugalmasságából, tüdőtérfogattal, memóriazavarok, megállapította, abbahagyásával, rohamléptekben, immunrendszert, tüdőkapacitás, kutatócsoport, betegségekhez, élettartamnak, állóképessége, testmozgással, összefüggést, halálozással, állapították, rendelkeznek, testváltozás, élettartamot, fertőzésekre, problémákhoz, előrejelzője, kapacitására, szervezetben, nehézkesebbé, kapcsolatban, dohányozzunk, csökkentheti, megjósolható, korlátozott, természetbe, keményebben, betegségünk, napjainkban, kapacitását, rendelkezik, csökkenését, kialakulhat, tüdőfunkció, meghatározó, fogyasszunk, kellemetlen, antioxidáns, szívrohamot, ellentétben, funkciójára, ellátásában, kapacitása, szövetekbe, tüdőszövet, hosszúsága, szeretnénk, következik, dohányzunk, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5809
  • e Hét: 30700
  • e Hónap: 62186
  • e Év: 266887
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.